T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TOKAT / ZİLE - Fevzi Çakmak Ortaokulu

TARİHÇEMİZ

ZİLE Fevzi Çakmak Ortaokulu 2. Ortaokul adıyla 3 Aralık 1969 tarihinde eğitim öğretime başlamıştır. O dönemin gazetelerinde şu şekilde haber olmuştur; '' İnşaatı tamamlanarak Muvakkat Kabulü yapılan bir milyon yedi yüz elli bin lira keşif bedelli 2. Ortaokulumuz bugün saat 10'da yapılacak merasimle hizmete girecektir. Lise öğretmenlerinden Ömer AÇIKEL'in müdür olarak atandığı İkinci Ortaokulumuzun bugünkü yapılacak Açılış Merasimi'ne, başta Millî Eğitim Bakanı, Bakanlık Müsteşar ve Daire Müdürleri olmak üzere Tokat Milletvekilleri, Vâlimiz, Tokat Daire Âmirleri, Turhal Kaymakam ve Belediye Başkanı ile Şeker Fabrikası mensupları ve bütün Zileli hemşehrilerimiz davet edilmişlerdir.''

 

ZİLE Fevzi Çakmak Ortaokulu 2. Ortaokul adıyla 3 Aralık 1969 tarihinde eğitim öğretime başlamıştır. O dönemin gazetelerinde şu şekilde haber olmuştur; '' İnşaatı tamamlanarak Muvakkat Kabulü yapılan bir milyon yedi yüz elli bin lira keşif bedelli 2. Ortaokulumuz bugün saat 10'da yapılacak merasimle hizmete girecektir. Lise öğretmenlerinden Ömer AÇIKEL'in müdür olarak atandığı İkinci Ortaokulumuzun bugünkü yapılacak Açılış Merasimi'ne, başta Millî Eğitim Bakanı, Bakanlık Müsteşar ve Daire Müdürleri olmak üzere Tokat Milletvekilleri, Vâlimiz, Tokat Daire Âmirleri, Turhal Kaymakam ve Belediye Başkanı ile Şeker Fabrikası mensupları ve bütün Zileli hemşehrilerimiz davet edilmişlerdir.''

 

04 Aralık 1969 tarihli Zile Postası Gazetesinde ise şu şekilde haber olmuştur ... ve İkinci Ortaokulumuz kendi binasında öğrenime başladı serlevhasıyla gazetenin ilk sayfasını tümüyle okulumuza ayırmıştı. İlk Dersi Tokat Vâlisi Verdi / Okul Müdürü Ömer AÇIKEL: Vatansever, milliyetçi ve Atatürkçü öğrenci yetiştirmek istiyoruz. Grevci, boykotcu, kötü fikirlere âlet olan öğrenci istemiyoruz. / Belediye Bşk. Osman ÇETİN : Bu çatılar altında milletçe manevî cihazlanmamızı sağlayan, bizi dış âlemde şahsiyetli ve itibarlı kılan kültürümüzü ışıklandırıp genişlettiğimiz nispette daha büyük millet daha büyük devlet olabiliriz. / Törene Birçok Davetli Katıldı.

            «Bugün ortaokulumuzun açılış töreni vardı. Hava güzeldi, hiçbir duman şeridi yoktu. Sanki neşemize katılıyordu.» Dün saat 10'da yapılan bir törenle kendi binasında öğrenime başlayan 2. Ortaokulumuzun on biri kız otuzu erkek olmak üzere 41 öğrencisi olan 3/A Sınıfı'nda Tokat Vâlisi Yusuf YAKUPOĞLU, Yüksel MAZMAN isimli öğrenciye tahtaya yazmasını söylüyordu bu cümleyi.

  Evet, 03 Aralık 1969 Çarşamba günü, hızla gelişmekte olan güzel ve şirin Zile'miz için unutulmayacak günlerden biri idi. 17 şubede 832 öğrencisi ve 7 öğretmeni ile kendi binasında öğrenime başlayacaktı 2. Ortaokulumuz. İşte bu nedenle tertip edilen açılış töreni saat 10'da Okul Müdürü Ömer AÇIKEL'in Belediye Bandosu'nun İstiklâl Marşı'nı çalarak, göndere bayrağımızın çekilmesini müteakiben yaptığı açış konuşmasıyla başlamıştır.

 

  Açış konuşmasında, 16 ay gibi kısa bir zamanda inşaatı biten binalarında Lise'den 18, Kız Enstitüsü'nden 3 ve ilkokullardan 12 öğretmenin de ek görev almasıyla, boş geçen ders olmadığına değinen AÇIKEL, «Bir okul açıyor, bin hapishane kapıyoruz» demiştir.

            Amaçlarının vatansever, milliyetçi ve Atatürkçü öğrenciler yetiştirmek olduğunu, grev, boykotcu, kötü fikirlere âlet olan öğrenci istemediklerini belirten Açıkel, sözlerini okulun vatanımıza, milletimize ve Zile'mize faydalı olmasını dileyerek bağlamıştır. Konuşmasının tam metnini bir belge niteliği taşıması ve okulumuza armağan olması açısından aşağıda veriyorum :

Sayın Vâlim, kıymetli davetliler, yardımsever Zileli hemşehrilerim, sevgili öğrencilerim;

            Davetimize icabet edip, törenimize katıldığınız için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Şu anda sizlerle bir okul açıyor, bin hapishaneyi kapatıyoruz. Öğretime açacağımız okul yardımsever Zileli hemşehrilerimizin bağışladığı arsa üzerine kurulmuştur. 1.750.000 liraya inşa olan okulumuz çalışkan Türk mühendis ve işçisinin gayretiyle 16 ayda tamamlanmıştır.

            Okulun 17 sınıfı, 1 laboratuarı, 1 Sosyal Bilgiler Dershanesi, 1 Kütüphanesi, 1 Konferans Salonu ve 4 İdare Odası mevcuttur. Zemin katta iki kazanlı bir kalorifer dairesi vardır. Bu kaloriferler okulumuza 56 m mesafede bulunan şehrimiz lisesini de ısıtmaktadır.

            Okulumuzun öğretime açılması ile hem Zile Lisesi hem de okulumuz çift öğretim düzeninden kurtulup normal öğretim düzenine girecektir. Çift öğretimde öğrencilerin yarım günleri boş geçmektedir. Yavrularımız kıymetli zamanlarını sokaklarda boş yere harcamaktadırlar. Çift öğretimde günlük öğretim süresi teneffüsler dahil 3 saat 40 dakika iken, normal öğretimde 5 saat 30 dakikaya çıkacaktır. Çift öğretimde haftalık ders saati toplamı 29 saat iken normal öğretimde 32 saate çıkacaktır. Netice itibarıyla yılda öğrencilerimiz eskiye kıyasla 96 saat fazla ders alacaktır. Bu hemen hemen bir aylık öğretim fazlalığı demektir. Bu olumlu durum hem bizleri hem öğrenci velilerini hem de öğrencilerimizi sevindirmektedir.

Halen okulumuz kadrosunda 7 öğretmen vardır. Zile Lisesi'nden 18, Zile Kız Enstitüsü'nden 3 ve Zile İlkokulları'ndan da 12 öğretmen geriye kalan dersleri ücretle okutmaktadır. Öğretmeni olmayan ders yoktur.

Okulumuzun 17 Şube'de toplanmış 832 öğrencisi vardır. Okulumuzdan vatansever, milliyetçi, Atatürkçü evlâtlar yetiştirmek gayreti içindeyiz. Gönlümüz boykotçu, işgalci ve kötü düşünceler taşıyan öğrencilerin bu müesseseden ve diğer müesseselerden çıkmasını katiyetle istemiyor.

Okulumuzun ders araç ve gereçlerinin temininde büyük yardımları olan Sayın Millî Eğitim Müdürümüz Süleyman VARLI'ya, her türlü yardımı sağlayan Kaymakamımız M. Sabri YORULMAZ'a, arsamızın alınmasını temin eden ve bütün müşküllerimizin hallinde yardımlarını esirgemeyen Belediye Başkanımız Osman ÇETİN'e, Ticaret Odası ilgililerine, Öğretmenler Derneği ve Avcılar Kulübü İdare Heyeti'ne, Eken ve Kocatürk Eczahanesi sahiplerine ve Birlik Kollektif Şirketi sahiplerine şükranlarımızı sunarım.

Okulumuzun vatanımıza, milletimize ve Zile'mize hayırlı, uğurlu olmasını Cenab-ı Allah'tan diler, hepinizi hürmetle selâmlar, sözü Sayın Belediye Başkanımız Osman ÇETİN'e bırakırım.

Saygılarımla...

                                                                            Ömer AÇIKEL
                                                                  Zile II. Ortaokulu Müdürü

Müteakiben konuşan Belediye Başkanımız Osman ÇETİN, Zile'mizin öğretim ve eğitim hayatındaki tarihsel gelişime değinerek «Bu çatılar altında milletçe manevî cihazlanmamızı sağlayan, bizi dış âlemde şahsiyetle ve itibarlı kılan, kültürümüzü ışıklandırıp genişlettiğimiz nisbette daha büyük millet daha büyük devlet olabiliriz» demiştir.

            Sayın ÇETİN'in yaptığı veciz konuşmadan bazı parağrafları aynen sütunlarımıza alıyoruz. Bu çatılar altında milletçe manevî cihazlanmamızı sağlayan, bizi dış âlemde şahsiyetle ve itibarlı kılan, kültürümüzü ışıklandırıp genişlettiğimiz nisbette daha büyük millet daha büyük devlet olabiliriz. Bugün Türkiye'mizde bunalım ortamında müziğimiz gün geçtikçe sanat olmaktan çıkıyor, zevksiz ve kalitesiz kitaplar vitrinleri dolduruyor - Sinema ve Tiyatro Proğramları yürekler acısı sevgiyi - saygıyı, mâziyi - tarihi ve hattâ benliğini unutsun diye çocuklarımız gençlerimiz - büyük şehirlerde süfliyerlere sürüklenmek isteniyor. Türklüğü ve millî varlığı ile öğünmek alaya alınır bir ortam yaratılmaya, bir millet nasıl bozulur nasıl dejenere edilir - onun metodları uygulanmaya çalışılıyor. Bu maksatlı maddeci - bu manevîyatsız - sanatsız, zevksiz sistem hürriyet içinde refah yolu seçen Türkiye'mizde her geçen gün hudutlarını genişletip tüm Türkiye'mize sokulmaya yelteniyor. Bu tehlikeli gidişe siz kıymetli (vatan sevgisi ile - aile bağı ile - millî duygularla mücehhez) ilim ve irfan ordusu, kıymetli öğretmenler bu öğretim ve eğitim yuvalarında bu tehlikeli havayı teneffüs edip genç ve körpe dimağlı çocuklarımız manevî değerlerle ve tüm millî kültürümüzle teçhiz yolundaki çalışmalarınızı candan destekliyoruz. Bu millî kültürle çocuklarımız vatan sevgisini, aile bağını ve millî duygularını kazanacaktır. Dili, dini ve zevkleri, yüce masalları, halk şiirleri, örf ve âdetleri, köklü ve tatlı mâzisi ve tarihi şanlı bir milletin evlâtlarıyız - yarının mamur ve müreffehTürkiye'sinde nöbeti, devri teslim alacak gençleri yetiştirirken kültürel kaynaklarımızdan ileri manâda faydalanmak gerektiğine inanıyorum.

  Bilâhare Kaymakamımız M. Sabri YORULMAZ irticalen bir konuşma yapmış, okulun şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını dilemiş ve Tokat Vâlisi'ni kurdeleyi kesmeye davet etmiştir. Kurdeleyi kesmeden önce kısa bir konuşma yapan Yakupoğlu, «Zileliler'in öğretim konusunda büyük ilgileri vardır» demiş ve okulun hayırlı olması dileğiyle kurdeleyi kesmiştir.

            Müteakiben okul gezilmiştir. Bu arada çok güzel bir jestle Okul Müdürü Ömer AÇIKEL Öğretmenler Derneği'nin hediye ettiği saati yerine takmasını Tokat Vâlisi'nden rica etmiştir.Yakupoğlu, sevinçle bu görevi yerine getirdikten sonra okul saati tam 10.30'u vurmuştur.

Bu kutlu ve önemli açılıştan günümüze kadar her yıl artan sayıda öğrenciyle eğitim öğretime devam eden Zile Fevzi Çakmak Ortaokulu, bölgemizin en başarılı eğitim öğretim kurumu olarak öne çıkmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.08.2022 - Güncelleme: 02.02.2023 15:55 - Görüntülenme: 409
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
tarihçe,okulumuz,